Informatie voor ouders en jongeren die een afspraak met mij hebben in de huisartsenpraktijk.
Als je een afspraak hebt in de GGZ instelling dan mag je dit natuurlijk ook lezen, maar dan is de situatie net even anders.
Beste jongere en ouders,
Misschien heb je binnenkort een gesprek met mij, in de praktijk van jouw huisarts. Maar wie ben ik eigenlijk? En waarom ben ik bij het gesprek aanwezig?
Dat leg ik je zo uit. Heb je daarna nog vragen? Stel ze dan gerust aan jouw huisarts of praktijkondersteuner. Als het nodig is, belt die daarna nog met mij.
Mijn naam is Karlijn Cobelens, ik ben een dokter. Na mijn studie geneeskunde heb ik de opleiding tot psychiater gedaan. Daarna volgde ik nog de opleiding tot kinder- en jeugdpsychiater.
Dat betekent dat ik veel weet van hoe jongeren zich voelen en waarom hun ontwikkeling soms lastiger of juist makkelijker gaat dan bij anderen. Ik praat met jou over de dingen die jij leuk vindt en wat er allemaal goed gaat in jouw leven, maar natuurlijk vooral over de vragen of zorgen die jij of jouw omgeving hebben.
En maak je geen zorgen: we doen alleen dingen waar jij je goed bij voelt. Zodra ik een indruk heb van jouw situatie, denk ik samen met jou en de huisarts na over een oplossing voor je vragen.
In ons gesprek ga ik samen met jou en de huisarts of praktijkondersteuner een oplossing zoeken voor de vragen die bij jou spelen. Soms zijn er problemen op school, thuis of bijvoorbeeld in het contact met anderen. De problemen die je hebt zijn dan zo groot dat je er niet goed meer door kunt functioneren. Het doel van het gesprek is om jou en je huisarts te helpen om samen een beslissing te nemen over hoe je verder gaat. Welke zorg je nu nodig hebt.
Ons gesprek duurt ongeveer 45 minuten. In die tijd kan ik je natuurlijk niet helemaal leren kennen. Wel krijg ik een indruk van wie je bent, hoe het met je gaat en wat je nodig hebt om een stap verder te komen. Na het gesprek zoek ik samen met de huisarts of praktijkondersteuner naar mogelijkheden om iets te veranderen waardoor jullie weer de goede kant op gaan. Vervolgens pakt de huisarts het weer op.
Er is dus geen sprake van een behandeling, ik kom namelijk maar één keer langs. Ik luister en stel vragen, en breng daarna mijn advies uit.
Dat ik een keer met je kom praten, kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld preventie, om te voorkomen dat een klein probleem uitgroeit tot een groot dilemma. Of om je medicatie en behandeling goed op elkaar af te stemmen.
Ook overbrugging van een wachtlijst kan een reden zijn voor een gesprek, bijvoorbeeld als je je erg depressief of angstig voelt. Dan geef ik je tips hoe je met je klachten om kunt gaan en wat jouw omgeving voor jou kan doen. Ook kan ik de huisarts advies geven over medicatiemogelijkheden.
Soms kijken we samen naar de mogelijkheden die er zijn voor een verwijzing naar een specialist in de psychiatrische zorg.
Een afspraak met mij verloopt altijd via de huisarts of praktijkondersteuner. De huisarts vraagt het gesprek aan en ik geef het advies aan de huisarts. Overleggen met mij is daarom alleen mogelijk als je huisarts dat aanvraagt. We zullen elkaar één keer gaan zien.
Zoals je weet ben ik een psychiater. Maar wat is nu het verschil tussen een psycholoog en een psychiater? Dat begint bij de studie: waar de psycholoog op de universiteit psychologie heeft gestudeerd, volgde de psychiater een studie geneeskunde.
Door deze verschillende achtergronden benaderen psychologen en psychiaters vragen vanaf een andere kant. Vaak werken ze samen om de zorg nog beter vorm te geven. Een psychiater wordt pas ingezet als een psychisch probleem zich ontwikkelt tot een bredere stoornis of ziekte, en als er vragen zijn over medicatie.
Een psychiater weet veel van psychische klachten. Denk aan depressies, dwang, autisme, hevige angsten, ADHD of tics. Psychiaters stellen diagnoses, maken een behandelplan, behandelen en schrijven medicijnen voor. Soms werken ze in een kleine praktijk, maar meestal in een grote GGZ instelling. Ik werk in een GGZ instelling, maar ik kom ook bij de huisarts in jouw wijk langs. Bij de GGZ werk ik samen in een groot team. Als ik bij de huisarts langs kom werk ik alleen en breng ik advies aan jou en de huisarts uit.
De huisarts/praktijkondersteuner vertelt aan mij alleen dingen die hij aan mij mag vertellen van jou, en waarvan hij denkt dat het belangrijk is voor mij om jouw situatie goed te begrijpen. Medisch beroepsgeheim heet dat.
Ik vertel niets door aan anderen behalve aan jouw huisarts. Ik deel gegevens dus niet zonder jouw toestemming met je ouders, school of anderen. Ik vind het belangrijk dat je dit weet.
Wij zien elkaar maar één keer. Als je daarna nog vragen hebt kun je die stellen aan jouw huisarts of praktijkondersteuner, die kan mij dan nog bellen als dat nodig is. Je kunt mij dus niet zelf rechtstreeks bellen, mailen, sms’en of een Appje sturen.
Je hoeft je niet speciaal voor te bereiden. Maar het is wel prettig als je vooraf al weet waar je het over wilt hebben en een paar vragen bedenkt die je mij graag zou willen stellen.
Schrijf ze bijvoorbeeld op of zet ze in je telefoon. Als je al eerder hulp hebt gehad en daar een verslag van hebt kun je dat meenemen. Dat helpt mij om sneller te begrijpen wat er speelt.
Heb je nog vragen?
Stel je vragen gerust aan de huisarts. Die beantwoordt ze graag en overlegt eventueel met mij, zodat we je samen verder kunnen helpen.
Vriendelijke groet en tot ziens!